Blog
Home /  Blog

5 redenen waarom bier en kaas een ideale combinatie vormen

5Nov

Vergeet die traditionele kaas- en wijnavonden. Belgische bieren samen met onze Belgische kazen leveren verrassend lekkere combinaties op. Wij geven je alvast 5 reden waarom het een goed idee is om bij je thuis samen met je bubbel een kaas- en bieravond te organiseren.

Wil je graag thuis een Kaas- en bieravond organiseren? Onze brochure Bier en Kaas helpt je op weg!
Bij Kathleen van De Toespieze (Wielsbekestraat 50, 8780 Oostrozebeke; 056 66 70 97) kan je steeds een kaasschotel bestellen.


1. Wij Belgen zijn top in bier én kaas

 

Bier en kaas: we mogen er als Belgen trots op zijn.

Vraag aan menig toerist op de Grote Markt van Brussel waarmee zij België associëren en zij zeggen zonder twijfel: “Belgian Beers”. We hebben de traditie en de cultuur. Zo werd de Belgische biercultuur in 2016 toegevoegd aan de UNESCO-lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Wist je dat er meer dan 300 Belgische kazen bestaan? Onze kaasmakers produceren heel verscheiden kazen waar we trots op mogen zijn. Die kazen worden allemaal op een andere manier gemaakt, maar de basis komt overal op hetzelfde neer.

We danken de populaire wijn- en kaasavonden aan het ongebreidelde chauvinisme van de Fransen. Het zal niet verbazen: wijn en kaas zijn voor hen belangrijke exportproducten. Onder het mom van ‘de beste keuken ter wereld met de beste wijnen ter wereld’ gaan we dankzij die Fransen vaak voorbij aan wat wij in ons eigen land te bieden hebben.


2. Bier en kaas versterken elkaar

 

Kaas en wijn, dat kent U natuurlijk. Voor velen is het de evidentie: kaas en (rode) wijn. ‘Perfecte partners’ zo klinkt het vaak, maar niets is minder waar. Bier past veel beter  bij kaas, want naast dat zweempje zuur vind je bij bier ook vaak een bitterheid die perfect past bij kaas. Deze twee Belgische topproducten hebben elk een bijzonder smakenpalet waaruit goede pairings ontstaan.

Waarom versterken bier en kaas elkaar wanneer we ze combineren? De reden hiervoor is dat bier alcohol en koolzuurgas (de pareling) bevat en in kaas vet en zout zit. Het vet in de kaas bedekt de tong en brengt een rijke smaak naar boven. Het zoute van de kaas werkt als een smaakversterker. De alcohol in het bier ‘snijdt’ als het ware door het vet, terwijl het koolzuur de tong reinigt. Het koolzuurhoudend bier reinigt zodoende je smakenpalet en brengt frisheid in de mond.

Een ander voordeel is dat bier zure, zoete en bittere toetsen bevat. Kaas bevat zout. Voeg beide samen en je maakt de verscheidenheid qua smaken compleet.

Mocht bier je om een onbegrijpelijke reden niet overtuigen, is het in ieder geval beter kaas te combineren met witte wijn. Rode wijn bevat tannines wat in combinatie met kaas vaak een wrang mondgevoel geeft. De frisse zuren van witte wijnen passen dan ook beter bij kaas.


3. Bier, kaas en brood: het is een eeuwenoude combinatie

 

Bier en kaas, helemaal nieuw is het niet. Brood en kaas vormden eeuwenlang de basis van wat landarbeiders en landbouwers op hun bord kregen. Magere koemelkkaas, aangevuld met brood en een beetje smout was hun belangrijkste bron van vetten, eiwitten en koolhydraten. Bier was de evidente aanvulling.

In die tijd was water vervuild, koffie en thee waren nog onbekend en wijn en vlees voor velen onbetaalbaar. Dus restten er brood, kaas en bier. Kaas en bier, niet toevallig geproduceerd door veel abdijen. De paters wisten als geen ander dat de rijke smaak van bier een mooi evenwicht vormt met vetrijke, romige kaas.

In België beschikken nog drie abdijen over een eigen kaasmakerij: Orval, Postel en Westmalle. Daarnaast zijn er verschillende kazen genoemd naar een abdij zoals Affligem, Chimay, Corsendonk en Maredsous.


4. Bier is net zo divers als wijn

 

 Bier is vandaag de dag meer dan pilsbier. In België alleen al brouwen zo’n 300 brouwerijen en zo’n 220 bierfirma’s bieren met uiteenlopende smaken van zuur, zoet, bitter tot kruidig of een combinatie daarvan. Nergens vind je zo’n verscheidenheid aan bieren, nergens is er zo’n biertraditie als bij ons. Bovendien zijn heel wat bierbrouwers creatief. Al gehoord van whiskey infused bier of bier gerijpt op portvaten? Geloof ons: er zijn veel bijzonder lekkere biertjes en bijgevolg veel goede bier-spijscombinaties te maken.


5. Een bier- en kaasavond brengt gezelligheid

 

Durf de evidentie van een kaas- en wijnavond te doorbreken én durf wijn in te ruilen voor enkele verfrissende biertjes. It’s a risk worth taking, dat is beloofd! Je zal merken dat een bier- en kaasavond echt wel gezellig is!